Ikke alene med angsten
27. juni 2020
Gruppeterapi giver gode resultater hos Fonden Sparta, hvor de unge glæder sig over oplevelsen af ikke at være alene med problemerne. To medarbejdere har netop afsluttet uddannelsen som Cool Kids-vejledere hos Seminar.dk og har store forventninger til dette ekstra redskab til angstbehandlingen
Vi kan alle godt lide at føle, at vi ikke er alene med vores udfordringer; at der er andre, der har det lige som os. Det giver os ro og en følelse af at være normal.
Sådan har de unge hos Fonden Sparta det også, og her kæmper mange af de unge med eksempelvis angst. Derfor giver har det også givet en positiv effekt at arbejde med gruppeterapi i forbindelse med behandlingsforløb om angst.
- Når de unge sidder i en gruppe og føler sig trygge, åbner de op – og så opdager de pludselig, at de slet ikke er alene med angsten. Så kan de slappe af og begynde at udfordre den tanke, som udløser angsten, og komme frem til en mere realistisk tænkning – og så er det, de kan flytte sig, forklarer Bekim Ferati, der er koordinator hos Fonden Sparta og sammen med leder og medstifter Jan Spicker arbejder med gruppeterapi på det socialpædagogiske døgntilbud.
- I gruppeterapien har vi ved hver session haft fokus på psykoedukation, for eksempelvis at lære de unge hvad der sker, når de oplever angst. Både mentalt og fysisk. Og de har fået redskaber til at arbejde med angsten, forklarer Jan Spicker, der sammen med Bekim Ferati og fire øvrige medarbejdere hos Fonden Sparta er i gang med uddannelsen til psykoterapeut.
​
Videnskabeligt afprøvet behandlingsprogram
Bekim Ferati og Jan Spicker har desuden netop afsluttet en vejlederuddannelse ved Cool Kids af Seminar.dk.
- Cool Kids er et videnskabeligt afprøvet kognitivt adfærdsterapeutisk behandlingsprogram for børn og unge med angstlidelser. Programmet omfatter kognitiv omstrukturering, gradvis eksponering, reaktionshindring, adfærdseksperimenter og træning, fortæller Bekim Ferati.
Hos Fonden Sparta arbejder man med den del af programmet, der hedder Chilled, og som henvender sig til unge fra 13-17 år. Arbejdet med Cool Kids-principperne forudsætter, at man som minimum er uddannet psykoterapeut og har kendskab til kognitiv adfærdsteori og træning i de terapeutiske teknikker.
Begge forventer sig meget af det kommende arbejde med gruppeterapi i særlige angstforløb efter Cool Kids-principperne.
- Det giver os et ekstra redskab til arbejdet med angst, og med Cool Kids-manualen er der fastlagte temaer, som både gør arbejdet visuelt, giver den unge ro og mindsker stressbelastningen, så den unge kan begynde at flytte sig mod et givent mål med små skridt ad gangen, forklarer Jan Spicker.
- Og de unge synes, gruppeterapien er givende, blandt andet fordi man oplever, at man ikke er alene men kan dele sine erfaringer. Faktisk er de så glade for gruppeterapien, at de har efterspurgt et nyt forløb senere på året. Og med Cool Kids-metoden har vi endnu et redskab til at hjælpe dem med at håndtere deres angst, siger Bekim Ferati.