top of page

Udenom magten - ind i kontakten

Fonden Sparta

7. dec. 2020

I Fonden Spartas voksenafdeling, der har plads til ni beboere, er det menneskesynet som gør forskellen. Fonden Sparta kan rumme alle og ingen skal passe ned i kasser; hverdagen bliver i stedet tilpasset den enkelte borger og dagsformen

Det kan godt være, at man selv kan gøre rent på værelset den ene dag, men ikke kan overskue det to dage senere. Det kan godt være, at man normalt selv kan tage tøj på, men at det i dag dræner så meget energi, at der ikke er plads at være social.
- Så afstemmer vi afsatsen i forhold til dagsformen. Vores borgere er sårbare voksne med komplekse problemstillinger, og det afspejler hele vores indsats omkring dem, fortæller Jan Nielsen, der er leder af Fondens Spartas voksenafdeling.
Voksenafdelingen er fordelt på tre lokationer i Spjald, Tim og Aulum og kan i alt rumme ni borgere. Lige i øjeblikket er beboerne fra 18 år og op til 54, men i princippet er der ingen øvre aldersgrænse.
- Hos os er der ikke en kasse, man skal passe ind i. I stedet tilpasser vi vores indsats og hverdagen efter den enkelte borger og efter dagsformen. Vi rummer vores borgere uanset deres humør – også når de er udad-reagerende. Der har de jo måske allermest brug for, at vi er der for dem, og at vi er tydelige og bevarer roen, fortæller Jan Nielsen og forklarer, at det er dette menneskesyn, som gør en forskel for beboerne, hvor af flere eksempelvis har behandlingsdomme.
- Ro smitter, så vi bruger forskellige greb for at bevare roen. Vores motto er: Udenom magten – ind i kontakten, og bruger vores uddannelser i blandt andet Low Arousal og mentalisering til at efterleve det.

Energi til det sjove
Dagligdagen for beboerne på voksenafdelingen er vidt forskellige og kan indeholde alt fra svømning og badminton til shopping, gåture eller køreture.
- Vi har beboere som har en hobby, og den støtter vi dem selvfølgelig i at kunne dyrke. Eksempelvis har vi en, som har et helt rum ekstra til sine modelbiler, fortæller Jan Nielsen.
Derudover kommer de daglige pligter, som svinger fra at man holder sit eget værelse ryddet og rent til at man hjælper med fællesområderne eller går til hånde.
- Igen afhænger det af dagsformen, da det kan være bedre at bruge sin begrænsede energi på at det sjove i stedet for at bruge den på pligter. Men når en borger kan, støtter vi ham også i at fastholde sine kompetencer, siger afdelingslederen, som forklarer. at målet for Fonden Sparta er at skabe livskvalitet for beboerne.
- Dette er deres hjem og skal oftest være det i mange år, så livskvaliteten er vigtig. Der er selvfølgelig nogle forventninger fra kommunen, og vi arbejder også med beboernes udvikling. Men hvordan vi kan give dem livskvalitet, er et omdrejningspunkt for os, og det kræver blandt andet medbestemmelse og et menneskesyn, der tager hensyn til den enkelte og dennes dagsform.
Uddannelsesplan for alle
Menneskesynet og metoderne hos Fonden Sparta stiller krav til, at man formår at finde de rigtige medarbejdere.
- De ansatte hos os er her, fordi de har lyst til at være sammen med borgerne og gøre en forskel for dem. Så vi ser mere på mennesket end på den uddannelse, de kommer med. Viljen og erfaringen kan være lige så fin som flotte papirer. Nogen har det bare i sig, siger Jan Nielsen og forklarer, at Fonden Sparta til gengæld bruger mange ressourcer på at uddanne medarbejderne.
- Vi laver en uddannelsesplan for samtlige medarbejdere, fordi vi har fundet frem til nogle af de uddannelser, der fungerer i hverdagen, og som kan omsættes til praktik i forhold til den måde, vi arbejder. Det fungerer for os, siger han og fortæller at Fonden Spartas voksenafdeling er i gang med at blive godkendt til at tage studerende.
- Det er vi allerede i vores ungdomsafdeling, og vi har rigtig gode erfaringer med det. Det er ofte en god måde at få fat i dygtige medarbejdere, som har det rette menneskesyn, siger Jan Nielsen.

bottom of page