top of page

Gode resultater med Neurofeedback

Fonden Sparta

23. nov. 2020

Fonden Sparta arbejder målrettet med Neurofeedback som en del af behandlingen af blandt andet ADHD, ADD, problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet. Både personale og beboere oplever stor og god effekt af træningen

Neurofeedback er en måde at træne din hjerne, så den bliver bedre til at afhjælpe ubalancer. En træningsform, som egentlig er opfundet og udviklet til topatleter og sportsfolk, som gerne vil forbedre deres præstationsevne, men som har givet gode resultater hos Fonden Sparta, der tog neurofeedback ind som en del af tilbuddet til beboerne for et par år siden.
Lidt populært kan man sige, at neurofeedback får hjernen til at arbejde mod at blive den bedste udgave af sig selv og lære nye veje til at opnå det, du ønsker.
- Vores beboere har ofte tidligere kæmpet hårdt med mange forskellige behandlinger – og desværre ofte behandlinger, som de ikke føler, de har fået en effekt af. Neurofeedback er en mulighed for at give dem en effektfuld behandling, som i sig selv er ret hyggelig: De ser film eller spiller et spil og sidder behageligt. Samtidig træner de hjernen, uden at de selv skal kæmpe en hård kamp for det, fortæller daglig leder Pia Ernst.
Når man træner neurofeedback har man elektroder på hovedet, som måler aktiviteten i bestemte centre i hjernen. Nå hjernen under træningen opnår det ønskede aktivitetsniveau, eksempelvis afslappet men koncentreret og opmærksom, reagerer skærmen ved at belønne hjernen. Ser man eksempelvis en film, kan farverne blive ekstra tydelige eller lyden blive høj og klar. Når hjernen bevæger sig væk fra den ønskede tilstand, hvis man for eksempel kommer til at sidde og tænke på noget andet, reagerer skærmen modsat. Måske forsvinder farverne, billedet bliver uklart eller lyden forsvinder.
- Det betyder at hjernen - helt uden at man selv skal foretage sig noget - vil arbejde for at opnå belønningen igen – og vil derfor søge den tilstand, der udløser denne belønning. Hjernen kan genkende forandringerne i sin egen tilstand i skærmen og udnytte det til at regulere sin adfærd. Dermed styrker hjernen den ønskede tilstand, som man derved får nemmere ved at opnå, forklarer Pia Ernst.

Oplever altid en positiv forandring
Hos Fonden Sparta har man opnået gode resultater med neurofeedback.
- Indimellem går der lidt tid, inden beboeren selv opdager forandringerne. Ofte er det de nærmeste, der først får øje på den nye adfærd. Men på et tidspunkt oplever beboerne altid en positiv forandring, siger Pia Ernst og peger på, at neurofeedback hos Fonden Sparta dog aldrig står alene men er en del af de forskellige tilbud, bostedet giver beboerne.
Neurofeedback virker som behandling for blandt andet epilepsi, migræne, ADHD, ADD, problemer med opmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet, autismespektrum-forstyrrelse, depression, stress, bipolare forstyrrelser, angsttilstande, tvangsprægede forstyrrelser, spiseforstyrrelser, posttraumatiske belastningsforstyrrelser og psykisk skade (PTSD), afhængighed og stress.
En af de beboere, der har brugt neurofeedback hos Fonden Sparta, er Danyella, som har trænet Neurofeedback mere end 120 gange. Hun er begejstret:
- Da jeg hørte om Neurofeedback tænkte jeg først: Det gider jeg ikke, det er for sindssygt at tro, at det hjælper. I begyndelsen var jeg træt, når jeg havde trænet og kunne ikke selv mærke nogen forandring. Det var min lærer, der opdagede, at jeg pludselig sad og læste en halv time uden problemer, hvor jeg tidligere kun kunne læse max 15 minutter, fortæller hun.
I dag kan Danyella sagtens læse uafbrudt i flere timer.
Da hun begyndte på neurofeedback havde hun svært ved at sove og sov med kugledyne for overhovedet at falde i søvn.
- Men efter 20 træninger med neurofeedback behøvede jeg ikke min kugledyne mere. Jeg har fået meget mere ro og kan kontrollere mine følelser meget bedre. Jeg kan også mærke flere nuancer af mine følelser og mærke helt nye følelser, ikke kun sorg, vrede og glæde, fortæller hun.

Læs mere om neurofeedback i vores folder, som du kan downloade her.
https://e7c267be-15ca-4024-a520-190cb71a3653.usrfiles.com/ugd/e7c267_f8a76d5dfa1144d4bea616299283506e.pdf

bottom of page