top of page

Gode relationer og hjælp 24/7

Fonden Sparta

24. maj 2020

Når anbragte unge flytter i egen bolig, er der ofte stadig behov for støtte. Hos SpotOn, Spartas særlige kontaktteam, gør et positivt menneskesyn, de gode relationer og muligheden for støtte 24/7 forskellen for mange unge

Når man har boet på institution en stor del af sit liv og oftest været omgivet af andre unge og flere pædagoger døgnet rundt, kan det være temmeligt grænseoverskridende pludselig at skulle flytte i egen bolig og styre sit liv selv – blot fordi man bliver 18 år og myndig. Mange unge får derfor tilbudt fortsat støtte og hjælp i egen bolig.
Hos Fonden Sparta har det særlige kontaktteam, SpotOn, sin helt egen tilgang til hvordan man bedst støtter de unge.
- Vi hjælper naturligvis med de helt almindelige ting. Blandt andet som den koordinerende rolle mellem den unge og alt fra sagsbehandler, psykolog til eksempelvis kriminalforsorg eller misbrugsbehandling. Vi hjælper med at få en almindelig hverdag til at fungere, hjælper med madlavning, med at forstå lejekontrakt, forsikringer og alle de andre ting, man skal kunne klare, når man bor alene, siger afdelingsleder Lars Peter Østergaard.
- Men jeg tror, at vi skiller os ud, fordi vi griber hele tilgangen til det unge menneske an på en anderledes måde. Vi indleder allerede kontakten til dem nogle uger før de flytter hjemmefra for at forsøge at skabe en god relation, ofte i samarbejde med deres kontaktperson fra afdelingen, de bor på. Og her gennemsyrer vores menneskesyn;
at alle gør det så godt som de kan, hele vores tilgang til den unge, siger Lars Peter Østergaard og forklarer, at mange af de unge, er trætte af voksensnak efter mange år på institution.
- Vi taler med de unge, ikke til dem. Vi har en mentaliserende tilgang og møder de unge, hvor de er i deres aktuelle sindstilstand. Det der virker på én, virker ikke på en anden. Og det der virkede i går, virker måske ikke i dag. Vi har hyppige opfølgningsmøder, så de unge oplever succes med at nå mål i handleplan. Sådan giver tingene mening for os alle. Og så arbejder vi meget med tillid: Os kan den unge stole på og regne med.

Netværk og skræddersyede forløb
SpotOn arbejder også meget med den unges netværk; med at udvide de sunde og gode relationer, med kontakt til familien og en vurdering af, hvilke ressourcer der findes i netværket, som man kan bygge på. Og så forsøger kontaktteamet at få de unge med i aktiviteter, som gør dem til en del af normaliteten.
- Vi kommer rundt om det hele menneske. Vi har alle aspekter med - uanset om der er behov for hashafvænning, art-træning, ADL-træning, psykolog- eller psykiatrisk behandling. Vi skræddersyr forløbene, deltager i det hele og sparrer med den unge. Hele tiden med det positive menneskesyn. Og jeg synes, vi er gode til at hjælpe dem med at skabe nuancer i udsynet, når de føler, de bliver mødt negativt, siger Lars Peter Østergaard, som også føler, at SpotOn er gode til at give den unge en realistisk og målfast handleplan, hvor de bliver inddraget og får ansvar.
- Og det at vi er et fast team omkring dem med hver vores kompetencer, gør også en forskel. Vi ved, hvem der skal træde til, hvis den unge har brug for en kammerat, en mor/far-rolle eller måske praktisk hjælp.

Støtte 24/7
Udover den helt særlige tilgang, som mange af de unge oplever og åbent påskønner, har SpotOn hele Fonden Sparta i ryggen med adgang til blandt andet uddannelse og supervision.
- Og så har vi mulighed for et tilbud om at stå til rådighed 24/7 og yde døgnstøtte. Vi oplever ofte, at det er aftenerne eller weekenderne, der er svære. Det er dér, man bliver ensom, det er dér tankerne kommer. Så det er der, de unge er allermest sårbare, og så hjælper det jo ikke, at de først kan få hjælp næste dag.

bottom of page