top of page

”På Sparta fik jeg lov til at blive voksen”

Ahmed har en drøm. Han vil gerne være kok og engang drive sin egen restaurant. Kogt helt ind til benet helt i stil med idolet, den britiske tv-kok Gordon Ramsey.

- Han er cool og no bull shit, konstaterer Ahmed.

Vejen til den drøm har foreløbig været temmelig bumpet og ujævn, siden Ahmed kom til verden i 1994 i Odense som ældste søn i en familie; mislykkede anbringelse i plejefamilier, flere håndfulde opholdssteder og flere fængselsdomme for vold. Et mønster der for en periode blev brudt, da han i fire år – fra 2009-2012 boede på opholdsstedet Sparta i Sunds ved Herning.

- Det var et godt sted, der forstod at tage hånd om mig. På Sparta blev der lyttet til mig – og det jeg rent faktisk sagde. Her fik jeg lov til at bevise, at jeg kunne klare gå ud at spise eller gå i træningscenter uden personale – og uden at ryge i ballade. Jeg fik lov at vise, at jeg selv kunne finde ud af, hvornår jeg skulle gå i seng om aftenen og selv kunne administrere, hvor lang tid, jeg så tv. Det havde jeg aldrig før prøvet. Man kan sige, at på Sparta fik jeg lov til at blive voksen.

 

Det var Ahmeds sagsbehandler i Odense, der efter en række mislykkede anbringelser foreslog Fonden Sparta, som i 2009 var nyetableret. Ahmed flyttede ind i bostedets hus i Haderup sammen med fire andre unge.

- Jeg havde selv bedt om at komme langt væk fra Odense og væk fra mit kriminelle netværk.

 

Over tid og som Sparta og Ahmed personligt udviklede sig, flyttede han først til afdelingen i Sunds, siden Ikast og til sidst hjalp Sparta ham med at finde sin egen lejlighed i Herning.

- Hele vejen gennem mit ophold blev jeg bakket op på Sparta. Jeg havde kontaktpersoner, der ville mig – fordi jeg ville Sparta. Det er forudsætningen for at komme til at fungere:

Du skal ville modtage hjælp, og på Sparta fik jeg tillid til, at de virkelig ønskede at hjælpe mig, siger Ahmed, der erkender, at han i perioden på Sparta også oplevede udfordringer og problemer:

- I perioder var jeg med en medarbejder i et sommerhus i og skulle reflektere over mine handlinger og skrive mine refleksioner ned. Tror jeg nåede at skrive så mange refleksioner, at det rækker til en hel bog, smiler han.

- Mens det stod på, var det pisseirriterende. Men bagefter kunne jeg faktisk se en mening med forløbet.

Og modsat de øvrige opholdssteder stak Ahmed på Sparta kun sjældent halen mellem benene og forsvandt.

 

I dag er Ahmed ikke længere tilknyttet Sparta. Han har afsonet sin seneste dom for vold, og bor nu i Midtjylland.

 

- Selv om jeg ikke er tilknyttet Sparta, klipper de aldrig snoren. Hvis jeg har brug for at tale med min tidligere kontaktperson, kan jeg bare ringe. Det er god livline for mig.

 

Ahmeds mor døde, da han var halvandet år, og efter en årrække i Vestre Fængsel blev hans far udvist til Syrien. Ham har Ahmed ingen kontakt med. Hans familiære netværk er hans søster i Odense, som han gennem hele livet har haft en stærk og tæt tilknytning til.  Og så kæmper han sig stille og roligt gennem en HF-eksamen. Matematikken driller, men Ahmed er målrettet. For lige nu er målet for et liv videre frem optagelse på en teknisk skole. Det er opskriften på uddannelsen som kok.

bottom of page